Loading...
LA – det ægte alternativ

Alternativet omtales konstant som noget nyt og forfriskende. Noget alternativt. For mig er det nemt at gennemskue, at der er tale om den sædvanlige danske systemtænkning. Central styring mod kollektive mål. Moraliserende ord og nye forslag til forbud. Det er der desværre ikke noget nytænkning over. Det har man med socialismen prøvet før – uden succes.

Hvis man gerne vil have alternativ tænkning i forhold til den måde vi arrangerer os på i samfundet, så skal man sætte sig ned og prøve at forstå hvad Liberal Alliances politik handler om.

Tag et eksempel som den offentlige sektor. I årevis har vi styret den offentlige sektor ud fra en tanke om, at man kan planlægge arbejdsprocedurene fra en centralt styrende instans. Det er en dybt forældet tankegang der desværre gennemsyrer den måde vi planlægger den offentlige sektor.

Problemet med den måde at tænke på er, at det bygger på en tanke om, at den centralt styrende instans besidder den fulde information om hvordan man kan gøre tingene optimalt. Den tænkemåde udelukker, at de ansatte i den offentlige sektor kan finde frem til en lokalt forankrede løsninger.

Det er problematisk fordi summen af alle disse mange lokalt forankrede løsninger altid vil være meget smartere end den store forkromede plan fra Staten. Det skyldes blandt andet at det kun er en begrænset form for viden der kan opsamles i statistikker og dermed centraliseres. Der er også masser af viden, der ikke kan gøres til statistik og bruges af en centralt styrende instans. Det er den viden der er bundet til en bestemt praksis. Det er en viden man kun opnå ved at arbejde med de konkrete problemer. Det er faktisk den vigtigste viden, fordi det er den mest specialiserede form for viden.

Et andet problem ved central planlægning er, at den er bundet til den mængde af ideer og informationer der foreligger på et givent tidspunkt. Der er altså en indbygget afvisning af nye ideer fordi man på ét tidspunkt har lagt sig fast på hvordan tingene skal gøres. Det bremser udviklingen. Alle former for viden har behov for modstand. Ideer og tanker skal udfordres hele tiden hvis man skal have udvikling.

Den liberale måde at gøre tingene på handler om, at anerkende at viden er en ressource som findes blandt ansatte i hele den offentlige sektor. Det handler om at give dem frihed til at foretage en opdagelsesproces, en prøve-fejle proces, hvor de ansatte får lov til løbende at eksperimentere sig frem til større viden.

Det er sådan videnskab fungerer. Det er sådan markedet fungerer. Det er faktisk sådan alle fremskridt i den menneskelige civilisation har fundet sted. Der findes ikke en større enkeltfaktor i den menneskelige udvikling, som at give mennesker frihed til at prøve tingene af og derved finde ud af hvad der virker. Det er derfor, at den frie verden er økonomisk, social og teknologisk overlegen i forhold til den ufrie verden.
Det handler altså om at kanalisere mere af vores samfunds vigtigste resource ind i den offentlige sektor. Og nej det er ikke penge. Det er frihed.
Problemet er bare at det kræver mod. Og det findes der desværre ikke for meget af i dansk politik.

Liberal Alliance har modet til at slippe den kvælende kontrol med den offentlige sektor. Liberal Alliance har modet at stole på ukontrollerede kræfter som individuel idékraft og personlig foretagsomhed i den offentlige sektor.

Liberal Alliance er det eneste alternativ vi har til den systemtænkning som begrænser os sammen. Den ægte alternative vej vil være at stemme ja til frihed som samfundets vigtigste ressource. At stemme Liberal Alliance!

Ovenstående er omskrevet med tilladelse fra Johnnie Nielsen